A SEED trekt in Nederland en Duitsland langs lokaal megastallen-verzet

[img_assist|nid=386|title=.|desc=|link=node|align=left|width=150|height=118]Vrijwel de gehele maand juni bezoekt een team van A SEED en de Duitse organisatie Nandu een hele reeks locaties waar bewonersgroepen zich verzetten tegen de komst van megastallen. Op de meeste locaties zal een manifestatie en een informatiebijeenkomst plaatsvinden. Daarnaast is het informele uitwisseling van argumenten, ervaringen en strategie een belangrijk doel van de tour.

Zowel in Nederland als in Duitsland wordt door Nederlandse varkenshouders flink uitgebreid. Op de meeste locaties stuit dit op verzet van omwonenden vanwege de lokale overlast die deze stallen met zich meebrengt. Om deze massaproductie van varkens mogelijk te maken wordt soja ingevoerd, welke weer zorgt voor veel problemen en verzet in de sojaproducerende landen in Zuid-Amerika. Zowel tegen de megastallen als tegen de sojaproductie is veel lokaal verzet. Het doel van deze tour is het met elkaar in contact te brengen van organisaties uit Paraguay, Nederland en Duitsland die bij de protesten zijn betrokken. Ook is het de bedoeling de vele verschillende argumenten tegen de grootschalige dierindustrie bij elkaar te brengen. Zo hopen de initiatiefnemers van de tour de bestaande campagnes te versterken.

Het programma tijdens de tourstops zal meestal bestaan uit een informele kennismaking met de lokale bewonersorganisatie, een manifestatie op straat en een informatieavond. De kennismaking is bedoeld om ervaringen, argumenten en ideeën uit te wisselen. In steden en dorpen in de buurt van de geplande megastallen wordt 's middags een manifestatie gehouden met een straattheateract en een fototentoonstelling. De act laat met behulp van een bordspel zien hoe de kleine boeren, plattelandsbevolking en de beesten steeds meer in de verdrukking komen door de grote spelers: de sojaproducenten en de grote varkenshouders. De fototentoonstelling laat de gehele sojaketen zien, van de ontbossing voor de productie tot het gebruik als veevoer in de dierindustrie.
Tijdens de informatieavonden komen zowel de problemen veroorzaakt door de sojaproductie aan bod, als de ontwikkelingen op het platteland in Europa. Er wordt ingegaan op de lokale situatie. Met een divers publiek is er vast voldoende aanleiding voor een goede discussie.

Videoboodschappen
Zowel op straat als tijdens de informatieavonden zullen videoboodschappen worden vertoond. In Paraguay zijn gesprekken met de gedupeerden in de sojaproducerende regio's opgenomen. Hierin vertellen ze hun persoonlijke verhalen, inclusief boodschappen aan boeren en consumenten in Europa. Tijdens de stops in Nederland en Duitsland worden weer filmpjes verhalen opgenomen, met boodschappen aan andere Europese bewonersorganisaties en aan de boerenorganisaties in Zuid Amerika. Lees hier meer over de videoboodschappen en bekijk ze

Als je vragen hebt over de tour kun je contact opnemen met soy [at] aseed.net

Bijkomende blog over tour, tourdata en verslagen, informatie en links op:

www.aseed.net/soja
www.nandu.net